Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Urzędu Gminy Dobra

Wyszukiwanie zaawansowane

Menu przedmiotowe

BOI

Tagi

Ewidencja obiektów innych niż hotelarskie świadczących usługi hotelarskie

Zgodnie z art. 35 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych (Dz. U. z 2020r., poz. 2211) usługi hotelarskie mogą być świadczone również w innych obiektach niż hotelarskie, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia, o których mowa w art. 45 pkt. 4 oraz wymagania określone w art. 35 ust. 1 pkt. 2. Za inne obiekty, w których mogą być świadczone usługi hotelarskie, uważa się także wynajmowanie przez rolników pokoje i miejsca ustawienia namiotów w prowadzonych przez nich gospodarstwach rolnych, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia, o których mowa w art. 45 pkt.4, oraz wymagania określone w art. 35 ust.1 pkt.2.

Zgodnie z art. 38 ust. 2 ww ustawy zaszeregowania pól biwakowych dokonuje i prowadzi ich ewidencję wójt właściwy ze względu na miejsce ich położenia.

Art. 38 ust. 3 niniejszej ustawy stanowi, że ewidencję obiektów, o których mowa w art. 35 ust. 2 i 3 (tj. ewidencje obiektów innych niż hotelarskie, w których są świadczone usługi hotelarskie)  prowadzi wójt właściwy ze względu na miejsce ich położenia.

W myśl art. 39 ust. 3  przedmiotowej ustawy przed rozpoczęciem świadczenia usług hotelarskich w obiekcie, o którym mowa w art. 35 ust. 2 przedsiębiorca lub rolnik zamierzający świadczyć usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym jest obowiązany zgłosić ten obiekt do ewidencji wymienionej w art. 38 ust. 3. Ponadto zgodnie z art. 39 ust. 4 przedsiębiorcy świadczący usługi hotelarskie w obiektach, o których mowa w art. 35, mają obowiązek informowania wójta o okolicznościach powodujących zmianę rodzaju lub kategorii obiektu hotelarskiego oraz o zakończeniu usług hotelarskich. Natomiast zgodnie z art. 39 ust. 5 rolnicy świadczący usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym mają obowiązek informowania wójta o zakończeniu usług hotelarskich.

Zgodnie z §17 Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie  przedsiębiorcy świadczącego usługi hotelarskie  (Dz. U. z 2017r., poz. 2166) przedsiębiorca świadczący usługi hotelarskie zgłasza do ewidencji obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, informacje o:

  1. zaprzestaniu świadczenia usług hotelarskich;
  2. uzyskaniu decyzji marszałka województwa o zaszeregowaniu obiektu do rodzaju i nadaniu kategorii - w przypadku ewidencji innych obiektów świadczących usługi hotelarskie, prowadzonej przez wójta;
  3. zgłoszenie obiektu do ewidencji innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, prowadzonej przez wójta – w przypadku ewidencji obiektów hotelarskich prowadzonej przez marszałka województwa, gdy przedsiębiorca wpisany do ewidencji zamierza nadal świadczyć usługi hotelarskie, a nie zamierza już stosować nazwy rodzaju i oznaczenia kategorii obiektu hotelarskiego;
  4. zmianie działalności sezonowej na stałą lub stałej na sezonową;
  5. zmianie liczby miejsc noclegowych, liczby jednostek mieszkalnych, zmianie ich struktury, zmianie numeru telefonu, a także - o ile obiekt posiada - o zmianie numeru faksu, adresu poczty elektronicznej lub adresu strony internetowej;
  6. zmianie zakresu prowadzonych usług, w tym gastronomicznych.

 


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Agnieszka Łączna - Jaworek

Data wytworzenia:
03 mar 2022

Osoba dodająca informacje

Kinga Kowalewska

Data publikacji:
03 mar 2022, godz. 10:48

Osoba aktualizująca informacje

Kinga Kowalewska

Data aktualizacji:
03 mar 2022, godz. 10:48